RAHAA SÄÄSTÖÖN

Yks tärkeimmistä opeista, jonka oon kotoa saanut on rahan käyttö ja säästäminen. Mä oon nuoresta asti oppinut tekemään itse töitä rahan eteen ja sen myötä myös säästämään. Elämä on paljon helpompaa, kun rahaa on säästössä pahan päivän varalle + tulevaisuuden unelmia varten.

Mulla kulkee rahan käyttö selkeesti kausittain. Välillä oon todella säästeliäs ja nipistän kaikesta (oon tässä erityisen hyvä silloin, kun mulla on joku tärkeä tavoite). Välillä tykkään taas kuluttaa ja käyttää rahaa. Mun mielestä toi tasapainottelu sujuu nykyään ihan hyvin.. En halua, että raha määrittää ihan kaikkea. Haluan myös elää, mennä ja tehdä! Kokemusta nimittäin löytyy siitäkin ajasta, kun sain säästettyä todella paljon rahaa nipistämällä kaikesta. Kyllähän se säästäminen hyvältä tuntui, mutta en mä silloin kunnolla elänyt. Se tuntui jotenkin surulliselta ja ymmärsin, että ei elämän niin kuulu mennä.

Tämä vuosi on ollut taas uuden opettelemista. Päivätyöhön siirtyminen on tarkoittanut tietysti myös matalempaa palkkaa. Tänä vuonna on siis täytynyt pohtia paljon rahankäyttöä ja omia tapoja. Vaikka tässä nyt ei mitään järisyttävää muutosta ookkaan tapahtunut, silti helposti säikähtää, kun yhtäkkiä sitä rahaa ei tuukkaan enää niin kuin ennen. Sitten on isoja rahareikiä esim. harrastaminen, josta vaan ei pysty tinkimään. Kertaan tähän vähän ylös, että mitä asioita mä pidän mielessä silloin, kun tarvii säästää rahaa.

MUISTILISTA

Mihin sitä rahaa menee, voiko jostain nipistää?

Itellä tuntuu, että ruokaan menee nykyään tosi paljon rahaa. Varmaan yks iso syy tähän on jatkuva kaupassa ramppaaminen. Olis kiva, kun osais ostaa kerralla koko viikolle ruoat.

Kaikkeen ei tarvi sanoa aina joo

Ikinä ei oo pakko lähtee vaikka lounaalle / tilata ruokaa, vaikka kaikki muut tekis niin. Mä oon vähän tylsä ihminen ja en oikeestaan ikinä tilaa lounasta töihin vaan mulla on aina omat eväät. Välillä se tuntuu tylsältä, mutta siinä säästää kyllä tosi paljon rahaa. Mitään ei kannata tehdä ainakaan vain toisten mieliksi.

Pienistä puroista syntyy iso joki

Sillon kun säästän, kiinnitän erityistä huomiota pieniin menoihin. Ne on mun mielestä tärkeimpiä ja samalla turhimpia. Tärkeitä siten, että niistä syntyy yllättävän paljon kuluja, kun kaikki laskee yhteen. Turhia taas siten, että harvemmin näitä pieniä asioita jää kaipaamaan, joten niistä on myös helpompi luopua.

Harkitse, harkitse, harkitse

Ostoksia tehdessä on hyvä olla harkitsevainen. Yön yli miettiminen on aika hyvä keino. Tai jos vähäkin epäilee onko tuote hyvä, niin silloin kannattaa jättää kaupan hyllylle. Mä tapaan yleensä ostaa vaan silloin, kun mulla on oikeesti se fiilis, että TÄMÄ!!!

Asenne ratkaisee

Tavat on opittuja, joten koen että niitä pystyy kyllä muokkaamaan. Toiset tavat ovat juurtuneet tiukemmin ja niitä voi olla vaikeampi muuttaa. Jotkut tavat ovat taas loppujen lopuksi aika helppo muuttaa. Tärkeintä on, että itellä on halua ja asennetta tehdä asioita toisin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s